W Bieszczady przyszła jesień. Widać ją w kolorowych koronach drzew, odlatujących kluczach ptaków, widać ją też w naszym ogrodzie. Jesień to czas dyni! Sprawdź, dlaczego warto ją polubić.
Dynia znana jest już od 3000 lat. Ma wiele odmian, jednak najbardziej popularna jest pomarańczowa – dynia zwyczajna – spopularyzowana jeszcze mocniej przez Halloween. Do Europy trafiła w XV wieku z Ameryki Południowej i na stałe zagościła w kuchniach „starego kontynentu”.
Nie sposób wyliczyć prozdrowotnych właściwości tego owocu oraz jego nasion – to alfabet mikroelementów i witamin (A, C, E, B) wspomagających nasz organizm. Jest też źródłem białka. Badania dowodzą, że ma działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwcukrzycowe[1], reguluje ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom, chroni przed patologicznymi zmianami w organizmie oraz jest doskonałym przeciwutleniaczem. [2] Natura nieźle to sobie wymyśliła.
Lubimy zdrowo jeść i dzielić się tym z naszymi gośćmi, dlatego dynia co roku trafia z naszego ogrodu na stoły w restauracji Połoniny. Jej wszechstronne zastosowania kulinarne dają ogrom możliwości szefom kuchni restauracyjnych i domowych. 😉 Ugotujesz z niej zupę, przygotujesz placki lub muffiny, zrobisz farsz do naleśników lub przetwory.
Jednak zanim samodzielnie zabierzesz się za jej przygotowanie, zapraszamy do naszej restauracji “Połoniny“, w której serwujemy niebanalną zupę dyniową, pełną aromatu rozgrzewającego imbiru oraz risotto z puree z dyni, oprószone parmezanem.
Ciekawostką jest też marynowana dynia z przyprawami korzennymi, której można spróbować podczas hotelowego śniadania.
Przypisy:
[1] Pomimo wysokiego indeksu glikemicznego (75) ładunek glikemiczny, czyli ilość węglowodanów na 100 g owocu, jest bardzo niski (ok. 5). Dzięki temu dynia, w połączeniu z białkiem i/lub tłuszczem nie spowoduje nadmiernego wyrzutu glukozy do krwi.
[2] Yadav M., Shalini J, Tomar R. Prasad G.B.K.S, Medical and biological potential of pumpkin: an updated review (online) Cambridge University Press, 26 November 2010 (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21110905/ dostęp: 29.09.2021)
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności. Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez POŁONINY II Maria Bocheńska-Jafiszow, Bukowiec 81, 38-610, Polańczyk Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w .