Fuczki w restauracji Połoniny nie są przygotowane na bazie ciasta naleśnikowego, mamy autorski przepis z ciasta z kapusty kiszonej i  ziemniaków)

Smażone placki z kiszonej kapusty i ziemniaków – Fuczki

Fuczki przygotowuje się na bazie ciasta z tartych ziemniaków i dodatku kapusty kiszonej.  Sos przygotowywany jest z występującego w tym regionie czosnku niedźwiedziego. Skąd nazwa tego zioła? Legenda głosi, że pierwszym posiłkiem niedźwiedzia przebudzonego z zimowego snu jest właśnie ta roślina.

Fuczki- sekret siły!

Warto wspomnieć, że rewir samca tego gatunku może wynosić aż 2 tys. ha! Sekret siły potrzebnej do pilnowania tak rozległego terytorium z pewnością tkwi w czosnku niedźwiedzim 😉 Dlatego zachęcamy do spróbowania chrupiących fuczków okraszonych energetyzującym sosem z bieszczadzkich ziół.

Pstrąg po naszemu!

REZERWUJ